Un milion de cărămizi pentru corpul B din “Roman-Vodă”

Lucrările de reabilitare la corpul B al Colegiului Național “Roman-Vodă”, estimate la aproximativ 1,5 milioane de lei, ar putea începe până la sfârșitul anului. Clădirea a fost ridicată între 1921 și 1923 de prințesele Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino.

După aproape 20 de ani de așteptare, corpul B al Colegiului Național “Roman-Vodă” își va recăpăta strălucirea și va redeveni una dintre bijuteriile arhitectonice ale Romanului. Administrația locală evaluează, în acest moment, ofertele de reabilitare și modernizare a clădirii depuse de mai multe firme, existând șanse ca lucrările să înceapă până la sfârșitul anului. Lucrările sunt estimate la aproximativ 1,5 milioane de lei. “În acest moment, din cauza stării avansate de degradare a clădirii, putem folosi doar o treime din corpul B. Dacă reabilitarea ar mai fi întârziat, această clădire ar fi intrat în conservare, ceea ce ar fi făcut și mai costisitoare reabilitarea. Pentru noi, este o mare bucurie că ambele corpuri ale școlii, clădiri de valoare ale patrimoniului orașului, vor fi readuse la adevărata valoare. Când ambele corpuri vor fi gata, școala va fi cu adevărat «întreagă»”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, director al Colegiului Național “Roman-Vodă”.

 

Clădirea aflată astăzi în paragină mai poartă încă amprenta nobiliară a celor două prințese fondatoare, Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino. Distincția, eleganța și rafinamentul lor și-au pus amprenta pe construcția liceului, în care sobrietatea specifică edificiilor școlare este “încălzită” de rafinamentul interiorului. Scara principală, holul de la intrare, oglinzile te trimit cu gândul la o sală de teatru sau de operă.

Construit cu un milion de cărămizi

Corpul B al Colegiului Național “Roman-Vodă”, cunoscut și ca Liceul de fete Sturza – Cantacuzino, a apărut în peisajul romașcan în perioada 1921 – 1923. “În 1921, pe 28 aprilie, doamnele Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino, mamă și fiică, încheie un acord cu primăria orașului pentru construirea primului liceu de fete din Roman. Fondatoarele obțin un teren din apropierea râului Moldova, în partea vestică a orașului, de pe care s-a excavat argila necesară pentru cele un milion de cărămizi din care s-au ridicat zidurile liceului. Clădirea este terminată în 1923, cînd sună pentru prima dată clopoțelul la liceul de fete. Tot în 1923, după terminarea lucrărilor, cele două fondatoare donează Ministerului Educației Naționale clădirea dotată cu mobilier, material didactic și inventar pentru internatul de fete. După moartea mamei sale, Ecaterina Cantacuzino continuă să investească în această școală. În anii 1928 și 1929 sunt terminate lucrările de construcție la internatul școlii, biblioteca este dotată cu volume și se îmbunătățește înzestrarea cu material didactic. Nu poți să rămâi insensibil față de aceste personalități excepționale care au fost Maria Sturza și Ecaterina Cantacuzino, pentru care altruismul, generozitatea, responsabilitatea față de generațiile tinere și față de țară, în general, erau norme existențiale. Toate aceste informații legate de istoria școlii au fost publicate în numărul 7 al revistei «Ani de școală», a Liceului de fete numărul 2, apărut în 1971 și reluate, apoi, în numărul 12 din 2002 al revistei «Școala Nouă» a Colegiului Național «Roman-Vodă», aflată în muzeul Colegiului”, a spus profesoara Magdalena Anechitei.

 

Gestul celor două fondatoare a fost onorat cum se cuvine de elevii și profesorii școlii. În 1927, Ion Petrovici, ministrul instrucțiunii publice, nota în condica de inspecții a școlii: “Am avut o excelentă impresiune din toate punctele de vedere în urma inspecției”. În anii ’70, prin construcția Spitalului Municipal, din moștenirea familiei Sturza – Cantacuzino se pierd 2.000 de metri de teren. În 1980, un corp de clădire, două săli de educație fizică sunt înstrăinate și circa 1.000 de metri pătrați de teren au fost preluați pentru construcția de spații comerciale.

22 November

01:09 2012

Cosette ZANOCEA

Sursa: http://www.ziarulderoman.ro/27083/un-milion-de-caramizi-pentru-corpul-b-din-roman-voda/