Lector universitar Nicoleta Popa, fostă elevă a şcolii gazdă, Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, a susţinut o conferinţă în deschiderea lucrărilor.
La Colegiul Naţional “Roman-Vodă” a avut loc miercuri, 15 ianuarie, cea de-a patra ediţie a simpozionului “Creaţia eminesciană – operă deschisă”, organizat de catedra de limbă română a Colegiului Naţional “Roman-Vodă”. Invitatul special al simpozionului a fost lector universitar doctor Nicoleta Popa, prodecan al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, fostă elevă a şcolii, care a susţinut o conferinţă despre scrierile lui Eminescu. Cu acest prilej, Nicoleta Popa a donat bibliotecii colegiului un Dicţionar de teatru, care îi poartă semnătura în calitate de traducător. A fost prezent, de asemenea, inspectorul şcolar pentru limba română Gheorghe Brânzei.
“Revin aici cu mare drag în fiecare an pentru că aici, la «Roman-Vodă», sunt prietenii mei, pentru că aici, mai mult decât în altă parte, trăiesc la înalte cote de emoţie întâlnirea perpetuă cu Mihai Eminescu. Revin la «Roman-Vodă» pentru că aici îi regăsesc pe colegii mei, parcă fiecare mai tânăr cu fiecare an, şi îi redescopăr mereu pe elevii romanvodişti. Mesajul meu pentru toţi, de ziua lui Eminescu, este următorul: învăţaţi întotdeauna, dragii mei, cu aceeaşi plăcere cu care citiţi poeziile lui Eminescu”, s-a adresat acesta tuturor celor prezenţi.
Simpozionul “Creaţia eminesciană – operă deschisă” dă în fiecare an participanţilor prilejul de a reinterpreta opera eminesciană în concordanţă cu propria viziune. Simpozionul se desfăşoară pe două secţiuni, una destinată profesorilor şi una pentru elevi. “Considerăm că fiecare generaţie are dreptul de a vorbi, de a înţelege în limitele propriilor repere o operă, un text literar, ca un exerciţiu de evaluare a percepţiei estetice, de perfecţionare a competenţelor de interpretare şi de comunicare. Prin acest proiect, încercăm revitalizarea interesului cititorului tânăr pentru opera eminesciană, ieşirea din şablon şi descoperirea unui mare artist, prin implicarea în descifrarea farmecului intrinsec al scriiturii sale”, a spus profesoara Gabriela Romano, coordonatoarea echipei de organizare a evenimentului.
16 January 201401:59Cosette ZANOCEA
Sursa: http://www.ziarulderoman.ro/55791/simpozion-eminescu-pentru-profesori-si-elevi/