Tudor Bursuc și Andrew Okukura de la “Roman Vodă” au obținut, împreună, patru premii I și Cupa pentru cel mai bun punctaj la a XI-a ediție a concursului “Școala cu ceas”.
Patru premii I și Cupa acordată celui mai bun participant la clasa a V-a reprezintă cea mai bună performanță obținută vreodată de elevii romașcani participanți la concursul de matematică “Școala cu ceas”, organizat de Școala “Take Ionescu” din Râmnicu Vâlcea. Rezultatul este cu atât mai impresionant cu cât premiile au fost obținute doar de doi elevi: Tudor Bursuc, la clasa a V-a și Andrew Okukura, la clasa a VI-a, ambii elevi la Colegiul Național “Roman Vodă”.
Tudor Bursuc (foto dreapta) a obținut premiul I, cu punctaj maxim, și la diferență mare de punctaj față de următorul clasat, atât la proba clasică, cât și la proba cu ceas, și Cupa pe care organizatorii o acordă la fiecare nivel participantului care obține cel mai mare punctaj din concurs. Tot două premii I a obținut și Andrew Okukura (foto dreapta), cu al patrulea punctaj la proba clasică și al treilea la proba de matematică contra cronometru. Concursul “Școala cu ceas” este unul dintre cele mai puternice concursuri de matematică organizate în țară, ajuns la ediția cu numărul 16. În acest an, la concurs au participat elevi din 16 județe ale țării, printre aceștia numărându-se aproape toți finaliștii de la olimpiada națională de matematică din sudul țării și, deasemenea, delegații de elevi de la două școli din Djakarta (Indonezia), de la două școli din Chișinău, Republica Moldova și din Burgas, Bulgaria.
“Este cel mai bun rezultat obținut vreodată de romașcani la acest concurs, mai ales că ne-am numărat printre concurenți de la prima ediție. Concursul are o structură diferită de celelalte concursuri de matematică din țară. Pe lângă proba obișnuită, există și proba blitz, de matematică contra cronometru. La această probă poate participa câte un singur elev, pe fiecare nivel de studiu, din fiecare școală. Fiecare elev primește o foaie cu trei probleme, nu ușoare, pentru rezolvarea cărora are la dispoziție 15 minute. Fișele sunt ridicate și, după o pauză de 5 minute, elevii primesc altă fișă, cu trei probleme de rezolvat, tot în 15 minute. În total sunt trei fișe. Aceasta este o probă la care se văd calitățile individuale ale concurentului, nu doar cunoștințele de matematică, pentru că trebuie să ai sclipirea pentru matematică, trebuie să-ți vină foarte repede ideea cum să rezolvi problema”, a spus profesorul de matematică Mihai Gavriluț, care însoțește de 16 ani elevii romașcani la “Școala cu ceas”.
03 April
03:36 2013
Cosette ZANOCEA
Sursa: http://www.ziarulderoman.ro/36159/romascanii-au-dat-clasa-la-scoala-cu-ceas/