PREMII DE LA ACADEMIA ȘCOLILOR CENTRAL EUROPENE PENTRU PROIECTE ROMAȘCANE

Colegiul Național “Roman-Vodă” a fost premiat pentru cele două proiecte desfășurate în acest an sub egida Academiei Școlilor Central Europene. Cele două proiecte au vizat educația incluzivă și voluntariatul.

Colegiul Național “Roman-Vodă” a fost premiat la reuniunea reprezentanților Academiei Școlilor Central Europene (ACES) desfășurată săptămîna trecută la Senec, în Solvacia, pentru cele două proiecte derulate sub egida ACES în perioada 2011 – 2012.

La Senec au fost prezenți coordonatorii celor 43 de proiecte. Diseminarea proiectelor a reprezentat tema principală a sesiunii academice, atelierele de lucru abordînd o paletă largă de subiecte, de la “Crearea unui proiect” pînă la “Cum să prezentăm o acțiune voluntară în media”.

Cele două proiecte ale romașcanilor au fost prezentate de echipele coordonatoare, formate din Iulia Doboș, Ștefan Ștefănescu și profesorii Sorina Danciu și Ovidiu Albert (foto).
Dată fiind tema generoasă din acest an lansată de ACES, cea a voluntariatului, noi ne-am alăturat proiectului «Educația incluzivă și tu», care a devenit și un proiect de suflet. Incluziunea copiilor cu dizabilități în școlile de masă este o temă de actualitate, o necesitate, dar, din păcate, acest lucru se poate realiza, în prezent, doar la clasele primare, și cu destulă dificultate. Partenerii noștri au fost Secondary School of Electrical Engineering «Vaso Aligrudic» Podgorica, Muntenegru, SOU «Taki Daskale» – Bitola, Macedonia și Centrul Pentru Educație Incluzivă Roman. Am reușit să organizăm cursuri săptămînale de informatică, am socializat, ne-am făcut noi prieteni, am lucrat la crearea de activități multimedia și de învățare prin teatru, am organizat concursuri de eseuri și de desene în campania de conștientizare a importanței integrării, am creat un blog, am fost gazde pentru partenerii noștri. Elevii implicați în acest proiect au fost de acord că cea mai importantă realizare a fost stabilirea unei legături de suflet cu elevii de la Centrul de Incluziune“, a spus profesoara Sorina Danciu.

În acest an, «Roman-Vodă» a cîștigat două proiecte internaționale ACES, ceea ce reprezintă un eveniment excepțional. Titlul proiectului nostru a fost «Voluntariat printre generații» și i-am avut drept parteneri pe elevii și profesorii de la Școala «Arsene Kostentsev» din Blageovgrad, Bulgaria. În cele șase luni de proiect, am reușit să derulăm numeroase acțiuni voluntare atît în Roman, cît și în Blagoevgrad. Cei 15 elevi au reușit să mobilizeze alte grupe de elevi pentru acțiuni caritabile, ecologice. Importanța unor astfel de proiecte rezidă în interacțiunea cu alte medii sociale, culturale, educaționale, oferind șansa de a obține noi abilități practice în timpul derulării proiectului. Pe lîngă atelierele de lucru, elevii au mai participat și la organizarea de evenimente caritabile în care au fost implicați zeci de elevi, părinți și profesori. Aș menționa aici «Balul internațional al carității» (Roman, 20 decembrie 2011) sau «Seara binefăcătorilor», desfășurată la Blagoevgrad (18 martie 2012). Componenta culturală a proiectului s-a reflectat în vizitarea unor obiective istorice importante precum Mănăstirea Rila sau Cetatea vlaho-bulgară de la Veliko Tîrnovo. Socializarea a depășit limitele virtualului și a devenit una nemijlocită, în familii. Elevii au avut posibilitatea de a cunoaște gastronomia locală, dar și de a interacționa direct cu membrii familiilor gazdă“, a spus profesorul Ovidiu Albert.

03 April
21:00 2012
Cosette Zanocea