Colegiul Național “Roman-Vodă” a aniversat sîmbătă, 29 septembrie, 140 de la ani de înființarea școlii. Evenimentul a reunit, în sala de festivități a școlii, într-o întîlnire de suflet, oficialități, foști și actuali elevi și profesori ai școlii. Ministrul Educației a transmis un mesaj de felicitare colectivului din “Roman-Vodă” și i-a acordat Diploma de excelență.
Au fost prezenți la eveniment președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, și consilierul său pe probleme de învățămînt, profesoara Luminița Vîrlan, fost inspector școlar general, primarul Laurențiu Dan Leoreanu, inspectorul școlar general Viorel Stan, deputatul Marius Neculai, directorul Camerei de Comerț București, Sorin Dimitriu, care a transmis celor prezenți mesajul ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, directorul Filarmonicii “George Enescu” din București, Andrei Dimitriu, directori ai unităților școlare din județ, scriitori, profesori, ingineri, foști elevi ai “Roman-Vodă” și o parte din absolvenții generațiilor de aur și de platină ai colegiului, absolvenții promoțiilor 1952 și 1962.
Cu acest prilej, colegiul romașcan a primit din partea Ministerului Educației diploma de excelență pentru cei 140 de ani de cînd se află în elita învățămîntului românesc. Diploma a fost înmînată de președintele Camerei de Comerț București, Sorin Dimitriu, fost elev al școlii.
“Mă simt onorată să vă adresez acum, la ceas aniversar, gîndurile mele de sinceră prețuire pentru vocația dascălilor care au creat destinele unor oameni celebri din sfera cercetării: chimiștii Ion Istrati și Mihai Florescu, scriitorii Garabet Ibrăileanu, Cezar Petrescu, și Max Blecher, care au personalizat, prin opera lor, epoca în care au creat. Deși dascălii și-au pierdut numele în negura timpului, îi simțim contemporani prin destinele celor pe care i-au dirijat către performanță , odinioară, cei care au devenit, apoi, nume celebre. Ființa școlii pe care o slujiți este emblematică pentru ceea ce înseamnă performanța autentică și, alături de multe alte instituții din spațiul românesc, asigură promovarea principiilor fundamentale ce guvernează sistemul valorilor universale, în care educația își are locul bine definit. La celebrarea celor 140 de ani de la înființarea Colegiului Național «Roman-Vodă», urez colectivului profesoral și elevilor să fie împodobiți de sentimentul nobil că aparțin unei culturi organizaționale performante, la desăvîrșirea căreia își aduc prețioasa contribuție, definind traseul educațional prin competență, valoare și succes social“, se arată în mesajul transmis de ministrul Ecaterina Andronescu.PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a transmis, de asemenea, un mesaj , binecuvîntînd elevii și profesorii din școală. Mesajul a fost citit de preotul Sînică Palade, după oficierea Te Deum-ului cu care a început manifestarea.
Gînduri la aniversare
“De-a lungul timpului, «Roman-Vodă» a dat oameni de valoare care au făcut cinste școlii și orașului, oriunde au ajuns, apoi, în țară. Cu o directoare inimoasă, alături de un primar harnic, nu se poate ca rezultatele să nu fie aceleași în continuare“, a spus președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță, adăugînd că are o “datorie de onoare și o slăbiciune sfîntă” din a sprijini școala romașcană din funcția în care se află.
“De-a lungul timpului, «Roman-Vodă» a crescut specialiști din toate domeniile, dar, în primul rînd, a format oameni. Pe toți cei care am trecut prin această școală ne leagă trăiri comune care formează, spiritul roman-vodist“, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu, care și-a amintit că, atunci cînd era elev și traversa centrul orașului, avea emoții cînd trecea prin fața palatului administrativ, iar acum, cînd lucrează acolo, are emoții aunci cînd trece pe partea cu liceul.
Deputatul Marius Neculai, declarat roman-vodist “prin empatie”, și-a început discursul cu o mărturisire de suflet. “Cea mai fericită zi din viața mea a fost aceea în care am convins o roman-vodistă frumoasă și înțeleaptă să-mi fie soție. Tocmai de aceea mi-am dorit să fiu astăzi aici și să vorbesc în numele celor care nu au fost elevi la «Roman-Vodă», a celor care trec prin fața intrării impresionante încercînd să se pună în pielea roman-vodiștilor, încercînd să-și imagineze ce se află în spatele arcadei de la intrare. Cum e să te simți intimidat la gîndul că pașii tăi s-ar suprapune peste cei ai lui Calistrat Hogaș sau că ai putea să te întîlnești cu profesorul George Radu Melidon, punînd la cale înființarea bibliotecii publice, sau cu cel care și-a închinat viața matematicii, profesorul Alexandru Cojocaru, cetățean de onoare al Romanului, sau cu alți profesori, ale căror nume te fac să te înfiori. E mare lucru să te simți moștenitor al acestei școli, să știi că în sufletul tău pîlpîie o părticică din spiritul celor care au trecut prin această școală. Nu toți romașcanii au avut această șansă, dar, cu siguranță, și-ar fi dorit-o“, a spus deputatul Marius Neculai.
Inspectorul școlar general Viorel Stan a vorbit asistenței din tripla postură, de inspector școlar general, de fost profesor și director al școlii și de fost elev.
“În calitate de inspector școlar general mi-ar fi ușor să felicit colectivul și să le urez să continue realizările. În calitate de fost director pot să vă spun că această precizare în CV-ul meu a făcut să mi se deschidă multe uși, dar cea mai emoționantă postură este cea de fost elev și profesor, ani în care m-am format și am simțit că aparțin unui cerc aparte“, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.
Mihai Obreja, directorul Colegiului Național “Petru Rareș”, “eternul rival” al roman-vodiștilor, a precizat că cele două colegii nemțene nu împart doar numele voievodal și laurii victoriei în competețiile școlare. “Cele două colegii își dau mîna peste timp și sădesc în inima copiilor sentimentul încrederii în muncă și în valoare. Deși respiră istorie, Colegiul Națuional «Roman-Vodă» nu este un muzeu. Proiectele și realizările sale demonstrează că este un liceu conectat la actualitate. Istoria încă se scrie și cei 140 de ani de istorie adaugă încă numele unor dascăli și elevi la fel de dedicați ca și înaintașii“, a spus profesorul Mihai Obreja, directorul Colegiului Național “Petru Rareș”.
“În 50 de ani de comunism am învățat că toți putem fi egali. Eu susțin cu tărie, astăzi, necesitatea înființării școlilor de elită, a acelor școli în care rigoarea să fie formidabilă, concurența reală, pentru că acolo vor fi formate valorile. «Roman-Vodă» este una dintre aceste școli. Pentru mine și pentru familia mea, această școală înseamnă foarte mult. Tatăl meu a fost profesor de matematică aici, acum 90 de ani, străbunicul meu a fost unul dintre cei care au pus bazele școlii. Sînt mîndru că sînt roman-vodist, spun acest lucru pretutindeni și cred că statutul acestei școli îmi dă și mie, și dumneavoastră dreptul de a spune acest lucru“, a spus Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii “George Enescu” din București.
Un moment emoționant al întîlnirii l-a constituit prezența la tribună a profesoarei Elena Teodorescu, fostă elevă, absolventă a promoției 1962, fostă profesoară și directoare a școlii, care a înmînat o diplomă, semn al continuității, elevilor de astăzi, reprezentați de Teodora Radu, elevă în clasa a IV-a.
“Sînt sigură că voi veți fi cei care veți reprezenta «Roman-Vodă» la aniversarea a 200 de ani de la înființare“, a spus profesoara Elena Teodorescu.Festivitatea s-a încheiat cu un scurt program artistic susținut de elevii liceului și de un cvartet de coarde al Filarmonicii “George Enescu”.
01 October02:42 2012Cosette ZANOCEA