“ROMAN-VODĂ”, PE LOCUL 56 DIN 1.776 DE LICEE DIN ȚARĂ

Site-ul specializat www.admitereliceu.ro a realizat un top al liceelor din țară pe anul 2011. Criteriile care au fost luate în considerare sînt media de admitere (50%), media de la examenul de bacalaureat (40%) și media rezultatelor obținute la olimpiade, (10%). În acest top, Colegiul Național “Roman-Vodă” ocupă locul 56 pe țară, cu media 7,77. Între liceele din județul Neamț, o poziție fruntașă deține Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț, situat pe poziția 46, cu media 8. În top au intrat 1.776 de licee din țară.

După afișarea rezultatelor la Evaluarea națională, pentru absolvenții de gimnaziu urmează un alt moment, mai dificil chiar decît susținerea celor două probe: completarea fișelor cu opțiuni. În alegerea liceului, elevii trebuie să țină cont de mai mulți factori, de preferințele și abilitățile lor, dar și de media lor de admitere, în comparație cu ultimele medii de admitere înregistrate în anii trecuți.

Ultimele medii de admitere la Colegiul Național “Roman-Vodă” în 2011 au fost 8,64 la Matematică – informatică, 8,59 la profilul Științele naturii, 8,25 la Filologie și 8,56 la Științe sociale. În ceea ce privește proveniența bobocilor admiși anul trecut la “Roman-Vodă”, 27,7% dintre aceștia provin de la Școala “Vasile Alecsandri”, 22,8% de la Școala “Alexandru Ioan Cuza”, 13,6% de la Colegiul Național “Roman-Vodă”, 11,2% de la Școala “Mihai Eminescu”, 5,8% de la Școala “Roman Mușat”, 4,9% de la Școala Adjudeni – Tămășeni, celelalte școli fiind reprezentate în proporții mai mici de 3%.

În ceea ce privește un top al specializărilor preferate în județul Neamț la admiterea din 20011, pe primele 20 de poziții se regăsesc Științele naturii de la Colegiul Național “Petru Rareș” – cu 9,34, Științele naturii de la Colegiul Național “Calistrat Hogaș” – cu 9,10, apoi Matematică informatică de la “Hogaș” – cu 9,06, și Științele Sociale de la “Petru Rareș” – cu 9,04.
Tot cu medii peste 9 s-a intrat la Științele naturii de la Colegiul Național “Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamț – cu 9,03, și la Științe sociale de la același colegiu – cu 9.

Colegiul Național “Roman-Vodă” s-a aflat pe poziția 13, cu specializarea Matematică – informatică, ultima medie 8,64, urmată de Științele naturii – cu 8,59, și Științe sociale – cu 8,56.
Pe poziția 16 se găsește specializarea Matematică – informatică de la Grupul Școlar “Vasile Sav”, cu 8,55.

Repartizarea computerizată a elevilor urmează a fi făcută descrescător, după media de admitere, fiecare candidat fiind plasat după medie, la una dintre opțiunile exprimate, în ordinea plasării acestora pe listă. Elevii care nu au trecut pe listă suficiente opțiuni, în special în cazul în care media de admitere nu este foarte mare, riscă să rămînă nerepartizați.
La repartizarea computerizată din 2011, 99 de elevi din județ, unii cu medii de admitere aproape de 8, au rămas în afara liceelor pentru că au avut un număr insuficient de opțiuni completate în fișa de înscriere.

02 July
01:32 2012
Cosette Zanocea