Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 193 de ani de la trecerea eteriştilor prin Roman. Manifestarea marchează reluarea colaborării dintre “Roman-Vodă” şi Liceul nr. 4 din Katerini.
Colegiul Naţional “Roman-Vodă” şi Comunitatea Elenă din Roman au făcut joi, 27 februarie, primul pas spre redeschiderea unui parteneriat cu Liceul nr. 4 din Katerini, Grecia. Colegiul romaşcan a găzduit manifestarea “O pagină de istorie a luptelor poporului grec pentru realizarea Statului grec, suveran, liber şi independent”, evocarea momentelor de acum aproape 200 de ani fiind completate de un scurt spectacol susţinut de membri ai comunităţii şi de elevi ai colegiului care frecventează cursurile de limbă neo greacă, predate de profesoara Nicoleta Tudor sub egida comunităţii. “Veţi asista astăzi, aici, la o altfel de lecţie de istorie. Sărbătorim astăzi, în avans, Ziua naţională a Greciei şi, în acelaşi timp, reînnoim un parteneriat ale cărui baze au fost puse în 2001″, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional “Roman-Vodă”.
Inginerul Boris Cepalis, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, a făcut, apoi, o prezentare a evenimentelor istorice din 1821 şi despre participarea grecilor din diasporă la revoluţia care avea drept scop eliberarea Greciei de sub otomani. “Se împlinesc, astăzi, 193 de ani de când Detaşamentul Sacru, condus de Alexandru Ipsilanti, a trecut prin Roman, în drumul de la Iaşi spre Bârlad”, a spus preşedintele Comunităţii Elene, după care a făcut o scurtă incursiune în istoria Greciei şi a vorbit despre influenţa acestui popor asupra culturii şi civilizaţiei mondiale.
Manifestarea s-a încheiat cu un recital de poezie în limbile română şi greacă, susţinut de Ioana Zaharia şi Eduard Iosif, şi cu un moment muzical susţinut de profesoara Elisabeta Cristea, profesorul Dorin Dobra şi Vlăduţ Murariu. “O înregistrare a acestui eveniment va ajunge la liceul din Katerini, cu mesajul de reluare a parteneriatului început în 2001″, a spus Boris Cepalis.
01:09