140 de ani de învățămînt de elită

Colegiul Național “Roman-Vodă”, unitate etalon pentru învățămîntul romașcan și național, aniversează vineri, 28 septembrie, 140 de ani de cînd clopoțelul a sunat pentru prima dată pentru elevii școlii ce se numea atunci Liceul de băieți nr. 1. Raportat la o viață de om, pare o veșnicie. Confruntat cu tradiția sistemului educațional, se află la porțile eternității. Pentru a marca acest eveniment, școala va găzdui o serie de activități la care sînt invitați să participe actuali și foști profesori și elevi ai școlii.

Zilele Colegiului Național “Roman-Vodă” vor debuta vineri, 28 septembrie, cu o sesiune de referate și comunicări ale elevilor și profesorilor din “Roman-Vodă”, vernisajul expozițiilor “Galeria voievozilor” și a primei expoziții de pictură semnate de profesoara Georgeta Stoian, dar și competiții sportive reunite sub genericul “Memorialul Ioan Vega”. Ziua de vineri se va încheia cu lansări de carte. Vor fi prezentate publicului volume semnate de foști profesori sau elevi ai școlii, profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu, profesorul Violeta Lăcătușu, profesor universitar doctor Marius Băcescu, profesor universitar doctor Vladimir Osiac, conferențiar doctor Gheorghe Ionașcu, inginer Florin Vasile Bratu și profesorul Tit Tihon.

Sîmbătă, 29 septembrie, în aula “Garabet Ibrăileanu” a Colegiului Național “Roman-Vodă” va avea loc o întîlnire de suflet a fiilor colegiului romașcan, o întîlnire între diverse generații care au crescut și au învățat în “Roman-Vodă”. “În etosul unei școli există momente deosebite, în care elevi, părinți, foști și actuali profesori trăiesc împreună clipe unice. Zilele școlii sînt asemenea momente care rămîn în arhiva sentimentală a fiecăruia dintre noi. Astăzi putem vorbi de 140 de ani de tradiție în excelență, lucru confirmat de rezultatele și performanțele obținute de Colegiul Național «Roman-Vodă» în competițiile naționale și internaționale. Ieri, azi și sper că și mîine, însemnele nobile de recunoaștere a apartenenței la comunitatea CNRV-istă rămîn valoarea, competiția, performanța. A fi legat de «Roman-Vodă», fie ca profesor, elev sau părinte, e o cinste, dar și o responsabilitate. Cinstea de a fi printre cei mai buni și responsabilitatea de a fi la înălțimea exigențelor“, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național “Roman-Vodă”.

Colegiul Național “Roman-Vodă”, un brand al comunității

În 1872, în consens cu idealul modernizării societății romănești, edilii de atunci ai orașului au dorit să ofere o șansă în plus celor care vor să învețe, clădind o instituție pentru educarea și cultivarea spiritului tînăr conform principiului antic al dragostei de adevăr, bine și frumos, în cultul rațiunii care discerne și ordonează valorile, perpetuînd peste timp, respectul lucrului bine făcut, al temeiniciei gîndirii și a simțirii. Replica “școlii de băieți” a fost dată în anul 1923, cînd a fost înființat “Liceul de fete Sturdza-Cantacuzino”, cele două instituții ducînd ani buni o luptă pentru supremația intelectuală și educațională. În anul 1977, prin decret guvernamental, a fost tranșată rivalitatea, unindu-se într-o singură școală, cu denumirea Liceul “Roman-Vodă”. Datorită performanțelor obținute de-a lungul timpului, rezultatelor de excepție ale elevilor la olimpiade, concursuri școlare, admitere la facultate, precum și unei structuri flexibile, care cuprinde toată gama de ofertă educațională, de la clasele de liceu, pînă la cele gimnaziale și primare, în anul 2002 Liceul a primit statutul de Colegiu. Clădirea impunătoare, placată în cărămidă roșie, avînd pe frontispiciu herbul ce-o situa în aristocrația formării intelectuale, a devenit, în timp, una din emblemele orașului, împlinire a cetății lui Roman-Mușat, alături de Catedrala Episcopală, casele cu “stil domnesc” sau parcul, pădure vieneză în miniatură, greu de uitat.

Personalități de mare valoare și-au legat numele de școala noastră, recunoscîndu-i meritul formator, mulțumind pentru efortul depus de profesorii care le-au transmis noțiuni, concepte, cunoștințe și, nu în ultimul rînd, lecții de viață, frînturi de intelect și de personalitate dăruite cu maximum de generozitate. Alături de mari nume ale culturii, artei, științei și tehnicii, stau numele miilor de absolvenți care s-au integrat în viața de zi cu zi, fără zgomot, dar cu bucuria împlinii personale. Sînt nenumărate poveștile de viață care pornesc dintre zidurile bătrînei școli, povești despre reușite sau eșecuri, despre prietenie, iubire sau animozități insurmontabile, dar toate fac parte dintr-o istorie comună, ale cărei fire duc la un singur numitor:  «Roman-Vod㻓, a spus directorul Colegiului Național “Roman-Vodă”, profesoara Mihaela Tanovici.

Valoarea și tradiția – mărci ale Colegiului Național “Roman-Vodă”

An de an, generații succesive, profesori dăruiți cu talent pedagogic și multă știință de carte, elevi cu dorință de cunoaștere, de instruire, prinși în lanțul firesc al urmării și depășirii maestrului, au transformat școala într-un nume de referință al învățămîntului românesc. Într-un top al liceelor din România, Colegiul Național “Roman-Vodă” a ocupat, în 2012, locul 56 pe țară, pentru alcătuirea clasamentului fiind analizate rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, la admiterea la liceu și la faza națională a olimpiadelor școlare, din 1.776 de licee, din întreaga țară. “Valoare și tradiție sînt două dintre mărcile care definesc școala noastră și îi asigură locul în galeria de onoare a școlii românești. Între ele a existat un permanent echilibru, tradiția lăsînd fiecărei generații dreptul de a-și crea și promova propriile valori, în concordanță cu cele acreditate. Dacă generațiile din urmă au dat nume care au confirmat în domenii diverse, de la știință la film și teatru, putem spune cu mîndrie că generațiile de astăzi nu sînt cu nimic mai prejos. În fiecare an, elevii noștri se întorc cu premii și mențiuni de la olimpiadele naționale și internaționale: Florian Marcu a intrat în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de informatică din 2010, iar în 2011 Mara Ieșanu a obținut o medalie de bronz la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară din Iacuția. În fiecare an, absolvenți ai Colegiului Național «Roman-Vodă» devin studenți ai unor universități de prestigiu din străinătate, confirmînd acolo valoarea pregătirii din școala noastră“, a spus directorul Mihaela Tanovici

La 140 de ani, în casă nouă

Aniversarea a 140 de ani de la primul clopoțel în școala care avea să devină Colegiul Național “Roman-Vodă” găsește vechea școală romașcană în straie noi. Corpul A al colegiului, clădirea simbol a școlii, a fost complet reabilitată, printr-un proiect inițiat de Primăria Romanului. Cheltuielile pentru înlocuirea tîmplăriei, reabilitarea termică a clădirii, înlocuirea centralei termice, renovarea fațadei și înlocuirea mobilierului din sălile de clasă se ridică la 3,5 milioane de lei, bani europeni, cu cofinanțare din partea consiliului local. Astăzi, cele 47 de clase, laboratoarele de informatică, fizică, chimie, biologie, cabinetul fonetic, cele două săli de sport, cabinetul pentru proiecte europene, sala de gimnastică, biblioteca cu peste 70.000 de volume, sala de festivități cu 200 de locuri, cabinetul de asistență psihopedago­gică și de orientare profesională, cabinetul medical general și cel stomatologic sînt dotările care asigură tinerilor o pregătire serioasă pentru viitor și o sănătate viguroasă. Din formarea roman-vodiștilor de astăzi nu putea lipsi dimensiunea europeană. “Implicarea în proiecte europene reprezintă o prioritate pentru elevii și profesorii noștri. Sînt programe prin care, pe de o parte, trecem granițele țării reușitele noastre, pe de altă parte învățăm din experiența partenerilor noștri“, a spus profesoara Mihaela Tanovici. Proiectul Școlar Comenius “Identitate vs globalizare”, “Doors to diplomacy”, în parteneriat cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, “Pen Pal Program” – Language Ambassador Program, “Ready, Steady, Go for a Healthy Life”, proiect Youth in Action în colaborare cu Organizația “People to People” România, “Learning Democracy”, în parteneriat cu o școală din Ungaria și cele două proiecte finanțate prin Academia Școlilor Central Europene sînt doar cîteva dintre proiectele în care s-au implicat, în ultimii ani, elevii și profesorii romanvodiști.

De ce iubim “Roman-Vodă”
În inima celor care au trecut prin “Roman-Vodă” nu rămîne doar imaginea unei școli. Arhitectul Gheorghe Ionașcu, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, a sintetizat, în cîteva cuvinte, ceea ce înseamnă bătrînul liceu romașcan pentru cei pe care drumurile vieții îi poartă departe de orașul natal. “Iubesc «Roman-Vodă» pentru că aici m-am îndrăgostit de astronomie, pentru că aici am inhalat cu nesaț îndrumările profesorului de desen, care m-au ajutat să ajung ca participant la o expoziție de pictură, pentru arhitectura sobră și frumoasă a liceului și pentru ambientul plăcut din centrul orașului. Și, tocmai pentru că iubim «Roman-Vodă», am inițiat toate revederile periodice ale colegilor de promoție pe meleagurile visurilor nostre, ale primelor prietenii cu fetele, pe care le admiram, cînd ieșeau în oraș, defilînd prin fața ferestrelor liceului nostru de băieți, după care ieșeam și noi, ca să ne întîlnim în parc. Absolvenții Liceului «Roman-Vodă» se revedeau și în București, de două ori pe an, începînd de prin anii 1948, iarna la restaurantul-hotel Bulevard, din centru, vis-a-vis de Casa Armatei, iar vara la restaurantul Pescăruș sau Bordei, de pe malul lacului Herăstrău, unde ocupau toată sala, așezîndu-se pe serii la mese. De aceste prime întîlniri se ocupau, în anii ’50 – ’70, frații Petrovici, oameni erudiți și comunicativi. La un microfon central, foștii elevi depănau amintiri sau întîmplări hazlii din timpul liceului. De remarcat că, în București, tradiția întîlnirilor anuale era doar a liceelor «Roman-Vodă» și «Gojdu» din Oradea. Frumos obicei, care era și practic, întrucît se făceau și diverse comisioane între colegii care plecau la Roman“, spunea, în scrisoarea adresată conducerii colegiului, cu prilejul celei de-a 139-a aniversări, conferențiar universitar doctor arhitect Gheorghe Ionașcu, Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

28 September
03:08 2012

Cosette ZANOCEA

Sursa: http://www.ziarulderoman.ro/22955/la-multi-ani-cnrv-roman-voda-140-de-ani-de-invatamint-de-elita/